Persepsi ke atas penggunaan alat dan teknik kualiti terhadap prestasi kualiti dalam industri pembuatan - Zaharuzaman Jamaluddin; Ahmad Mahir Razali; Zainol Mustafa (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Penggunaan alat dan teknik kualiti adalah kaedah peningkatan kualiti yang digunakan untuk mengumpul dan menganalisis data secara sistematik. Dalam makalah ini, persepsi penggunaan alat dan teknik kualiti terhadap prestasi kualiti dalam industri pembuatan dikaji. Sampel kajian terdiri daripada 219 buah industri pembuatan merangkumi organisasi bersaiz kecil, sederhana dan besar yang beroperasi di negeri Selangor. Kajian ini menggunakan analisis lintasan dengan penganggaran kebolehjadian maksimum untuk menganggarkan hubungan dalam satu sistem persamaan struktur menggunakan perisian AMOS yang melibatkan 5 kriterium, iaitu alat kawalan proses statistik (KPS), alat pengurusan, teknik lanjutan, peningkatan kualiti dan prestasi kualiti. Hasil analisis lintasan menunjukkan pemberat regresi anggaran adalah bererti berdasarkan nilai-p (nilai-p < 0.05), iaitu perkaitan antara kriterium kajian adalah bererti secara statistik melainkan perkaitan antara alat pengurusan dengan peningkatan kualiti. Ringkasnya, model analisis lintasan adalah sah dari segi statistik dan mencapai indeks padanan yang baik dengan ujian Khi kuasa dua (χ2 (dk = 3) = 6.172, nilai-p = 0.082), CFI = 0.989, TLI = 0.963 dan RMSEA = 0.075. Kesimpulannya, kajian ini memberikan penunjuk awal terhadap pengukuran prestasi kualiti melalui penggunaan alat dan teknik kualiti khususnya dalam industri pembuatan.