Penghidroksilpropilan serabut tandan kosong kelapa sawit menggunakan polietilena glikol(PEG)) - Noreen Farzuhana, M.Z.; Zakaria, S. (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2013)
Penyelidikan ini bertujuan untuk mengkaji tindak balas serabut tandan kosong kelapa sawit (EFBF) melalui kaedah modifikasi kimia dan penghidroksilpropilan menggunakan polietilena glikol (PEG). Peringkat pertama merujuk kepada tindak balas modifikasi kimia menggunakan NaOH dan isopropanol. Peringkat seterusnya adalah penyediaan hidroksilpropil-serabut tandan kosong kelapa sawit (HP-EFBF) menggunakan berat molekul PEG berbeza (6000, 8000 dan 10000). Pencirian yang terlibat dalam kajian ini adalah analisis menggunakan mikroskop elektron imbasan (SEM), spektroskopi inframerah transformasi Fourier (FTIR), analisis termogravimetri (TGA), penentuan kinetik tenaga pengaktifan (Ea), analisis pembelauan sinar-X (XRD), indeks kehabluran Selulosa (CrI) dan pertambahan berat HP-EFBF. Keputusan SEM menunjukkan morfologi permukaan HP-EFBF mula membengkak dan terdapat pembentukan lubang sepanjang permukaan gentian. Spektrum IR juga menunjukkan getaran OH dalam EFBF tanpa rawatan adalah pada 3402 cm-1 tetapi selepas proses penghidroksilpropilan, getaran OH dalam HP-EFBF (10000, 8000 dan 6000) masing-masing sedikit teranjak kepada 3,392, 3,384 dan 3,370 cm-1. TGA menunjukkan kestabilan terma HP-EFBF 6,000 lebih rendah berbanding HP-EFBF 8000 dan 10000. Selepas modifikasi kimia, tenaga pengaktifan, Ea meningkat daripada 32.4 kepada 51.9 kJ/mol berbanding EFBF tanpa rawatan iaitu 12.5 kJ/mol. XRD menunjukkan puncak belauan (002) teranjak kepada sudut 2θ yang lebih kecil dan puncak [(101), (10Î)] lenyap selepas proses penghidroksilpropilan. Indeks kehabluran selulosa, CrI menunjukkan kehabluran EFBF tanpa rawatan berkurang daripada 27% kepada 25% selepas modifikasi kimia. Semakin tinggi berat molekul PEG yang digunakan, semakin tinggi pertambahan berat HP-EFBF.