Kampung dalam bandar: cabaran pembangunan semula - Sharifah Mariam Alhabshi, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Pembangunan semula sesuatu kawasan lazimnya berhasrat untuk memperbaiki kehidupan masyarakat serta meningkatkan taraf imej kawasan terlibat. Politik tempatan selalunya memainkan peranan terpenting dalam memastikan projek pembangunan terpaksa demi menjaga, pertamanya keperluan pembangunan negara dan kedua masyarakat yang terlibat. Namun ada kalanya perancangan gagal memahami kedua objektif tersebut kerana dikaburi dengan elemen luaran seperti kemewahan dari nilai tanah yang tinggi. Artikel ini mengkaji proses pembangunan semula dua penempatan masyarakat Melayu, Kampung Bharu di Malaysia dan Geylang Serai di Singapura dengan melihat persamaan dan perbezaan di antaranya.