Sains keterlestarian mengikut perspektif Melayu pra-Islam dan Melayu Islam - Shaharir Mohd Zain (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Tabii bidang ilmu keterlestarian dikaji daripada sudut etimologi perkataan lestari dan sustain itu. Kajian etimologi ini dipadankan dengan makna sepintas lalu ilmu-ilmu lain yang membayangkan kewujudan ilmu-ilmu itu di dalam ilmu keterlestarian sambil membongkar perbezaan semantiknya. Oleh sebab ekonomi dan matematik kini juga berada di dalam wacana keterlestarian, maka perincian asal mula ilmu ekonomi dan matematik di dalam tamadun Malayonesia dan Barat-Inggeris termasuk etimologi dua ilmu ini dipaparkan dengan tujuan memperlihatkan perubahan makna dan skopnya ilmu-ilmu ini di dalam alur sejarahnya yang memang akrab pula dengan perubahan tabii sains keterlestarian. Sehingga kini ditunjukkan yang nyatanya ekonomi dan matematik kini tidak mampu meleraikan isu-isu yang ada di dalam konsep keterlestarian. Ini membawa kepada isu keperluan memperbaiki takrif dan teori ekonomi dan matematik di samping keperluan memperbaiki lagi takrif keterlestarian