Keberkesanan kaedah pengenduran berlebihan teritlak terhadap penyelesaian masalah nilai sempadan dua dimensi - Mohammad Khatim Hasan; Ng, Yit Hoe (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Masalah nilai sempadan sering ditemui dalam transmisi gelombang. Kertas ini membincang tiga kaedah berangka berjenis pengenduran berlebihan bagi menyelesai masalah nilai sempadan. Kaedah yang dibincang ialah Pengenduran Berlebihan Berturut-turut (PBB),Pengenduran Berlebihan Terpecut (PBT) dan Pengenduran Berlebihan Berturut-turut Terputar (PBBT). Dalam kertas ini, formulasi umum (teritlak) dibangun bagi ketiga-tiga kaedah ini. Hasil kajian menunjukkan kaedah PBT Teritlak dan PBB Teritlak menghasil kejituan tertinggi, manakala kaedah PBBT Teritlak merupakan kaedah penyelesaian terpantas.