Pepindhan - Padmosoekotjo, S. (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Kata pepindhan berasal daripada akar kata pindha yang diulang pada suku kata awal dan akhiran –an. Ertinya pindha ialah seperti. Sinonim kata pindha adalah lir, pendah, kadi, kadya dan yayah. Pengertian pepindhan ialah ungkapan yang mengandungi maksud pepadhan ‘persamaan’, irib-iriban ‘mirip’, dan emper-emperan‘menyerupai’. Penyusunan ayat dalam pepindhan menggunakan kata pindha atau dasanama ‘sinonim’, tetapi terdapat kata pembentukan tembung andhahan yang bermakna “seperti”. Ungkapan dinamakan pepindhan adalah disebabkan ayat yang disusun itu mempunyai makna pepindhan ‘seperti’, irib-iriban ‘mirip’, atau pepadhan ‘persamaan’. Jadi, hal yang perlu diperhatikan adalah susunan ayatnya.