Obituari Prof. Dr. Umar Junus (2 Mei 1934 - 8 Mac 2010): Perginya “A man for all theories” - Suryadi, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2013)
Rencana ini adalah sebuah obituari untuk allahyarham Prof. Dr. Umar Junus (2 Mei 1934 – 8 Mac 2010), yang dilengkapi dengan senarai karya-karyanya. Beliau adalah seorang sarjana yang terkemuka dan paling prolifik dalam bidang penyelidikan bahasa dan sastera Melayu dan Indonesia. Beliau telah berjasa memperkenalkan berbagai teori sastera moden ke dalam dunia akademik di Malaysia dan Indonesia. Karya-karyanya yang ratusan jumlahnya telah memperbesar ‘the body of knowledge’ kajian bahasa dan sastera Melayu dan Indonesia. Senarai karya-karya beliau yang disajikan dalam rencana ini diharapkan akan bermanfaat bagi para penyelidik bahasa dan sastera Melayu dan Indonesia.