Masa depan cerita rakyat masyarakat Orang Asli Jakun - Siti Fatiemah, Sa'at; Jama'yah, Zakarian (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2013)
Cerita rakyat merupakan sebuah genre lisan yang disampaikan secara pertuturan dari satu generasi kepada satu generasi yang lain. Warisan ini wujud pada zaman datuk nenek moyang kita suatu ketika dahulu. Namun, keadaan dan masa berubah mengikut peredaran zaman yang semakin canggih dengan teknologi dan gadget yang semakin popular di pasaran sekarang. Dalam hal ini, cerita rakyat yang dahulunya dekat dengan masyarakat kini menjadi semakin jauh dan semakin dilupakan. Dalam penulisan ini, pengkaji mengkhususkan kajian terhadap cerita rakyat masyarakat Orang Asli Jakun yang semakin dilupakan oleh anggota masyarakatnya. Sekiranya tiada sebarang usaha yang dijalankan, cerita rakyat ini akan semakin pupus dan generasi akan datang tidak lagi mengenali cerita rakyat yang unik ini. Oleh itu, dalam penulisan ini, penulis akan memaparkan faktor –faktor yang menjadi punca kepada kepupusan cerita rakyat Masyarakat Orang Asli Jakun. Dengan menggunakan kaedah temubual ke atas beberapa orang responden, penulis dapat mengenal pasti faktor-faktor yang mempengaruhi masa depan cerita rakyat masyarakat tersebut.