Komposisi proksimat dan komponen asid Lemak Ddurian kuning (Durio graveolens) Sabah

Kajian ini dijalankan untuk menentukan komposisi proksimat dan juga kandungan asid lemak durian kuning (Durio graveolens Becc.) Sabah. Kandungan lembapan, abu, protein kasar, lemak kasar, serat kasar, karbohidrat dan asid lemak telah ditentukan. Keputusan analisis proksimat menunjukkan durian kunin...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Mohd Hanif Nasaruddin, Noor Qhairul Izzreen Mohd Noor, Hasmadi Mamat
Format: Article
Language:English
Published: Universiti Kebangsaan Malaysia 2013
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/6460/
http://journalarticle.ukm.my/6460/
http://journalarticle.ukm.my/6460/1/11_Mohd_Hanif.pdf
id ukm-6460
recordtype eprints
spelling ukm-64602016-12-14T06:41:14Z http://journalarticle.ukm.my/6460/ Komposisi proksimat dan komponen asid Lemak Ddurian kuning (Durio graveolens) Sabah Mohd Hanif Nasaruddin, Noor Qhairul Izzreen Mohd Noor, Hasmadi Mamat, Kajian ini dijalankan untuk menentukan komposisi proksimat dan juga kandungan asid lemak durian kuning (Durio graveolens Becc.) Sabah. Kandungan lembapan, abu, protein kasar, lemak kasar, serat kasar, karbohidrat dan asid lemak telah ditentukan. Keputusan analisis proksimat menunjukkan durian kuning Sabah mempunyai kandungan lembapan sebanyak 66.5%, protein 3.1%, lemak 5.5%, abu 1.1%, serat kasar 3.7% dan 20.2% karbohidrat. Sebanyak 13 komponen asid lemak telah dikenal pasti dengan peratusan asid lemak tepu adalah lebih rendah (30.3%) berbanding asid lemak tidak tepu (69.7%). Peratusan asid lemak tepu yang paling tinggi adalah asid miristik (14.5%) manakala asid laurik adalah terendah (1.3%). Untuk asid lemak tidak tepu pula, asid oleik paling tinggi (22.2%) manakala asid lemak miristoleik paling rendah (1.9%). Universiti Kebangsaan Malaysia 2013-09 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/6460/1/11_Mohd_Hanif.pdf Mohd Hanif Nasaruddin, and Noor Qhairul Izzreen Mohd Noor, and Hasmadi Mamat, (2013) Komposisi proksimat dan komponen asid Lemak Ddurian kuning (Durio graveolens) Sabah. Sains Malaysiana, 42 (9). pp. 1283-1288. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm
repository_type Digital Repository
institution_category Local University
institution Universiti Kebangasaan Malaysia
building UKM Institutional Repository
collection Online Access
language English
description Kajian ini dijalankan untuk menentukan komposisi proksimat dan juga kandungan asid lemak durian kuning (Durio graveolens Becc.) Sabah. Kandungan lembapan, abu, protein kasar, lemak kasar, serat kasar, karbohidrat dan asid lemak telah ditentukan. Keputusan analisis proksimat menunjukkan durian kuning Sabah mempunyai kandungan lembapan sebanyak 66.5%, protein 3.1%, lemak 5.5%, abu 1.1%, serat kasar 3.7% dan 20.2% karbohidrat. Sebanyak 13 komponen asid lemak telah dikenal pasti dengan peratusan asid lemak tepu adalah lebih rendah (30.3%) berbanding asid lemak tidak tepu (69.7%). Peratusan asid lemak tepu yang paling tinggi adalah asid miristik (14.5%) manakala asid laurik adalah terendah (1.3%). Untuk asid lemak tidak tepu pula, asid oleik paling tinggi (22.2%) manakala asid lemak miristoleik paling rendah (1.9%).
format Article
author Mohd Hanif Nasaruddin,
Noor Qhairul Izzreen Mohd Noor,
Hasmadi Mamat,
spellingShingle Mohd Hanif Nasaruddin,
Noor Qhairul Izzreen Mohd Noor,
Hasmadi Mamat,
Komposisi proksimat dan komponen asid Lemak Ddurian kuning (Durio graveolens) Sabah
author_facet Mohd Hanif Nasaruddin,
Noor Qhairul Izzreen Mohd Noor,
Hasmadi Mamat,
author_sort Mohd Hanif Nasaruddin,
title Komposisi proksimat dan komponen asid Lemak Ddurian kuning (Durio graveolens) Sabah
title_short Komposisi proksimat dan komponen asid Lemak Ddurian kuning (Durio graveolens) Sabah
title_full Komposisi proksimat dan komponen asid Lemak Ddurian kuning (Durio graveolens) Sabah
title_fullStr Komposisi proksimat dan komponen asid Lemak Ddurian kuning (Durio graveolens) Sabah
title_full_unstemmed Komposisi proksimat dan komponen asid Lemak Ddurian kuning (Durio graveolens) Sabah
title_sort komposisi proksimat dan komponen asid lemak ddurian kuning (durio graveolens) sabah
publisher Universiti Kebangsaan Malaysia
publishDate 2013
url http://journalarticle.ukm.my/6460/
http://journalarticle.ukm.my/6460/
http://journalarticle.ukm.my/6460/1/11_Mohd_Hanif.pdf
first_indexed 2023-09-18T19:46:57Z
last_indexed 2023-09-18T19:46:57Z
_version_ 1777405963347689472