Masa kerja fleksibel dalam sektor formal di bandar: mengimbangi kerjaya dan tanggungjawab keluarga - Noor Rahamah Hj. Abu Bakar (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2013)
Peningkatan penyertaan ibu dalam tenaga kerja telah memberi kesedaran khusus kepada majikan dalam sektor formal di bandar tentang keperluan untuk membantu pekerja mereka mengimbangi tanggungjawab kerja dan keluarga. Kajian telah dilakukan dalam kalangan wanita yang pernah dan masih bekerja. Adalah didapati bahawa kepuasan dengan imbangan kerja/keluarga adalah faktor penting dalam kepuasan kerja. Kegunaan waktu kerja fleksibel didapati dapat membantu pekerja, khususnya ibu bagi menghadapi dwi fungsi mereka.