Cabaran dakwah di Malaysia sebelum dan selepas merdeka - Abdul Ghafar Don; Badlihisham Mohd.Nasir (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Dakwah Islamiah di Malaysia mempunyai asas sejarah yang unik. Penemuan beberapa bahan bukti seperti batu bersurat, batu nisan, dinar emas dan sebagainya adalah menunjukkan Islam telah bertapak ke Negara ini sejak sekian lama. Cara dan proses penyebaran dakwah melalui peranan para ahli sufi dan pedagang Muslim memperkukuhkan kedudukan Islam ke Negara ini. Di period sebelum kemerdekaan, proses perjalanan dakwah dan cabarannya tidaklah begitu kompleks namun terpaksa berhadapan dengan situasi yang agak kritikal, misalnya tercetusnya konflik Kaum Tua-Kaum Muda. Selepas kemerdekaan, cabaran dakwah menjadi lebih rencam, beragam dan lebih kritikal. Jumlah penduduk yang semakin bertambah lagi majmuk, masalah pendekatan, cabaran menangani masalah dalaman umat Islam, pertentangan dengan lain-lain ideology dan kepercayaan adalah antara cabaran yang mendepani dakwah di abad baru. Artikel ini cuba membincangkan isu-isu berkaitan cabaran dakwah di Malaysia sebelum dan selepas merdeka.