Akidah asas kesempurnaan insan - Sabiruddin (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Akidah merupakan dimensi teori (nazari) yang dituntut supaya mempercayai dan beriman kepada Allah SWT. Ia mendahului dimensi-dimensi yang lain, keimanan yang dikehendaki di sini ialah suatu pegangan yang tidak mudah diganggu oleh keraguan dan kesamaran. Bukti-bukti yang terang dan jelas daripada al-Quran dan Sunnah menunjukkan bahwa sejak mulai munculnya dakwah Islamiyah, Rasulullah SAW sangat menekankan persoalan akidah dan keimanan. Ini amat jelas sekali dalam surat-surat Makkiyah. Manakalah syari’ah merupakan dimensi ibadah yang membicarakan peraturan-peraturan yang disyari’atkan oleh Allah SWT untuk mengatur kehidupan manusia tentang cara-cara berinteraksi dengan Allah SWT, manusia dan alam seluruhnya. Selain itu, dimensi akhlak juga telah diutarakan oleh Islam untuk menimbulkan taraf kesadaran yang mendalam atau suasana penghayatan yang tinggi nilainya semasa mengamalkan akidah dan syariat Islam. Artikel ini akan membincangkan bagaimana akidah menjadi faktor penting dalam menjana kesempurnaan hidup insan serta hubungannya dengan persoalan syariah dan akhlak.