Dakwah humanis dengan pendekatan sosiologis-antropologis - Bukhari, M.AG (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2012)
Dakwah sememangnya ditujukan kepada manusia. Ayat-ayat al-Quran menunjukkan khitab (ungkapan) dakwah supaya disasarkan kepada manusia. Artikel ini cuba membicarakan secara kritis tentang dakwah dengan penumpuan khusus kepada memahmi apakah yang dimaksudkan dengan konsep dakwah humanis. Artikel ini juga cuba melihat apakah pendekatan sosiologis-antropiologis yang dilihat mampu memberi dampak terhadap dakwah secara lebih tuntas.