Peranan ulama dalam dakwah semasa penjajahan Tanah Melayu - Sholeh Fikri Nasiruddin,; Siti Rugayah Hj.Tibek, (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2013)
Dakwah yang dilakukan oleh ulama di Tanah Melayu pada masa penjajahan disesuaikan dengan keadaan semasa. Demikian juga strategi dalam dakwah turut diselarikan dengan kepentingan pada masa itu. Pada masa penjajahan, dakwah telah dijalankan oleh ulama dengan pelbagai cara, tujuannya adalah untuk membangkitkan kesedaran masyarakat untuk melawan penjajah dengan apa jua cara yang dapat dilakukan. Kajian buku-buku tentang sejarah perjuangan ulama Melayu dalam melawan penjajah dan buku-buku tentang dakwah mendapati bahawa wujud peranan ulama dalam dakwah di bidang pendidikan dan politik.