Pemetaan neraca dan valuasi ekonomi sumber daya pulau kecil (Mapping the balance and economic valuation of a small island’s natural resources – The case of the Dewakang Besar, Indonesia) - Taufik Hidayatullah; Ratnawati Yuni Suryandari; Anggoro C. Fitriyanto; Irmadi Nahib (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2011)
Kajian ini menggunakan citra penderiaan jauh dan Sistem Informasi Geografi (GIS) bagi mengira nilai ekonomi sumber daya suatu pulau kecil dengan menggunakan prinsip-prinsip ekonomi. Citra dan GIS digunakan bagi menganalisis dan menampilkan secara keruangan nilai. Nilai ekonomi ekosistem pulau kecil diperolehi daripada Citra Landsat dan ALOS di mana ianya mempunyai perbezaan masa yang panjang. Masing-masing citra kemudian dikelaskan. Selanjutnya, hasil klasifikasi tersebut dikonversi dalam format shapefile dan diolah dengan menggunakan program GIS bagi menghasilkan peta perubahan atau neraca. Nilai ekonomi sumberdaya alam pulau kecil diperolehi dari kajian atau survei valuasi ekonomi, termasuknya nilai ekonomi daratan dan lautan. Nilai-nilai ekonomi dihubungkan dengan peta neraca sehingga menjadi peta nilai ekonomi pulau kecil. Peta ini sangat berguna bagi pemerintah kerana tidak hanya menampilkan nilai ekonomi akan tetapi ianya juga berfungsi sebagai alat bantu pembuat keputusan