Metodologi dakwah kepada ibu bapa bukan muslim berdasarkan kisah Nabi Ibrahim AS - Muhd. Najib Abdul Kadir; Mabruri Mohammad Sai; Latifah Abdul Majid (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2013)
Kaedah berdakwah kepada golongan yang telah lanjut usia sudah pasti berbeza dengan cara berdakwah kepada golongan belia yang lebih muda. Apatah lagi jika orang yang lebih tua tersebut merupakan kerabat atau saudara mara terdekat. Artikel ini membincangkan metode dakwah yang digunakan Nabi Ibrahim AS terhadap ayahnya yang non-Muslim. Pemilihan kisah Nabi Ibrahim AS dan ayahnya Azar dalam kajian ini adalah berlandaskan kepada pujian yang sering diberi oleh Allah terhadapnya dari segi akhlak yang terpuji, termasuk beberapa pendekatan dakwah yang dilakukan untuk mengajak ayahnya kepada tauhid. Kajian ini dilakukan adalah untuk menyelidiki metode yang digunakan oleh Nabi Ibrahim AS kepada ayahnya Azar. Bagi mendapatkan kesahihan data maka kajian ini menggunakan pendekatan analisis dokumen.