Penerokaan talaqqi bersanad (TB) dalam Pengajian Hadis di Malaysia - Farhah Zaidar Mohamed Ramli,; Latifah Abdul Majid,; Mohd Arif Nazri, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2013)
Talaqqi bersanad merupakan satu konsep yang aplikasinya signifikan dengan pengajian hadis iaitu dalam konteks riwayat dan sanad. Menerusi TB mekanisme periwayatan hadis terus berganjak kepada periwayatan kitab-kitab hadis selari dengan perubahan dan perkembangan zaman. Implikasi utama aplikasi TB ialah mengekalkan tanpa putus silsilah sanad yang nokhtah awalnya bukan sahaja bermula tetapi berakhir kepada sandaran mutlak sumber hadis iaitu Rasulullah SAW. Terdapat dua kaedah pelaksanaan TB iaitu kaedah al-sard. Sampel kes bagi kaedah al-hall wa al-bahath. Penerokaan lapangan di Malaysia menemui dua sampel kes yang masing-masing dikenal pasti melaksanakan kedua-dua kaedah tersebut tetapi artikel ini hanya memaparkan sampel kes bagi kaedah al-sard. Sampel kes bagi kaedah al-sard yang menjadi sumber sasaran temu bual, pemerhatian dan analisa dokumen ditemui mengaplikasikan TB Menurut metode yang sah dan boleh dipertanggungjawabkan sebagaimana dalam disiplin pengajian hadis. Interpretasi proses aplikasi TB tersebut menunjukkan responden telah menggunakan mekanisme al-sama, al-qira 'ah dan al-ijazah yang merupakan tiga metode yang standard bagi penyambungan silsilah sanad.