Kritikan muslim liberal terhadap Ulum al-Qur’an: suatu kecenderungan baru dalam tafsiran al-Qur’an - Tengku Intan Zarina Tengku Puji; Muhd. Najib Abdul Kadir (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2013)
Ulum al-Qur’an merupakan gagasan ilmu terawal di kalangan umat Islam. Ia mengandungi pelbagai inti sari ilmu-ilmu penting yang berperanan membantu pemahaman ayat-ayat di dalam al-Qur’an. Antara ilmu-ilmu tersebut ialah Nasikh Mansukh, Asbab Nuzul, Nuzul al-Qur’an, ayat Makki dan Madani serta lain-lain. Walau bagaimanapun kini terdapat kecenderungan di kalangan Muslim Liberal menggunakan Hermeneutik dalam menafsirkan al-Qur’an dan melakukan kritikan terhadap Ulum al-Qur’an. Hermeneutik adalah science of interpreting the Bible yang mengandungi peraturan dan undang-undang bagi menyempurnakan penafsiran. Justeru, artikel ini bertujuan menganalisis kritikan tersebut yang mempromosikan al-Qur’an sekadar ‘produk budaya’. Kajian ini berbentuk analisa kandungan terhadap karya-karya Muslim Liberal yang menyentuh isu tafsir dan Ulum al-Qur’an. Hasil kajian, penulis mendapati kritikan tersebut memberi impak negatif yang mampu melemahkan kredibiliti ilmu tafsir sekali gus merendahkan khazanah ilmu Islam.