Kajian pembangunan insan dari aspek jati diri terhadap pesakit di Pusat Terapi Pyra Cosmic, Subang Jaya, Selangor - Ariffin Mohamed; Fakhrul Adabi Abdul Kadir (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2014)
Dewasa ini, adakalanya pesakit yang mengalami penyakit kronik seperti Diabetes dan lain-lain, kadang-kala berjaya diubati apabila pesakit mencuba Kaedah Rawatan Alternatif. Kajian ini bertujuan untuk meneliti dari aspek jati diri terhadap pesakit dan kaitannya dengan elemen fizikal, minda, rohani dan emosi serta menganalisis faktor-faktor yang memberi kesan positif kepada penyembuhan penyakitnya. Kajian ini menggunakan metodologi “Analytical Hierarchy Process (AHP)” daripada Thomas (2008) sebagai satu kaedah membuat keputusan. Kajian ini diolah dari data temu bual bagi 10 responden pesakit. Kajian ini dilakukan di Pusat Terapi Pyra Cosmic, Subang Jaya. Hasil kajian ini mendapati bahawa ketika seorang itu sakit, elemen fizikal memperolehi 29.95 peratus dan tertinggi berbanding dengan elemen-elemen yang lain manakala bagi aspek Jati Diri pesakit pula, elemen Rohani memperolehi 28.78 peratus yang merupakan elemen yang penting dalam proses penyembuhan.