The history and development of academic publishing in Malaysia. - Hamedi M. Adnan (Institut Alam dan Tamadun Melayu, UKM, 2014)
Buku ilmiah di Malaysia diterbitkan terutamanya oleh penerbit universiti dan institusi penyelidikan kerajaan. Ianya dilakukan sebagai suatu tanggung jawab sosial untuk menerapkan pengetahuan hasil penyelidikan yang dilakukan terutamanya oleh pegawai kerajaan di universiti dan institusi penyelidikan. Oleh sebab itu jumlah buku akademik yang diterbitkan dalam satu tahun adalah agak kecil dengan naskhah yang diterbitkan adalah terhad. Namun begitu, sekiranya dibandingkan dengan negara-negara jiran, Malaysia mempunyai struktur governans penerbitan buku ilmiah yang baik dengan pembentukan MAPIM yang menyatukan semua penerbit universiti sebagai satu badan. Artikel ini membincangkan tentang sejarah dan perkembangan penerbitan ilmiah di Malaysia dengan focus terhadap peranan MAPIM.