Pengaruh sifat-sifat pusat membeli-belah ke atas keutamaan memilih tempat membeli belah - Osman Md Zain (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 1984)
Kajian ini mengenalpasti kelakuan para pelanggan pusat-pusat membeli-belah dan melihat sama ada wujudnya kekutuban kaum pada sesuatu pusat clan mengenalpasti sifat-sifat yang dianggap penting dalam pengutamaan sesuatu pusat. Hasil-hasil kajian menunjukkan wujudnya kekutuban kaum pada sesuatu pusat membeli-belah. Tetapi sifat-sifat umum yang pada lazimnya dapat mempengaruhi pengutamaan sesuatu pusat membeli-belah di negara lain didapati tidak wujud di Malaysia.