Kesan padanan antara perakaunan pengurusan strategik dengan strategi perniagaan terhadap prestasi firma - Ria Nelly Sari; Raja Azimah Ainuddin; Tengku Akbar Tengku Abdullah (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2006)
Kertas ini meneliti sejauh mana kepadanan (fit) antara sistem perakaunan pengurusan strategik (PPS) dengan strateg; pemiagaan sesebuah firma memberi kesan terhadap prestas; firma terse but. Kepadanan antara PPS dengan strategi diukur menggunakan penYlmpangan danpada suatu tanda aras dan skar ini digunakan sebagai pembolehubah tak bersandar dalam analisis Tegres; terhadap prestas; firma. Data unruk kajian in; diperolehi daripada sampel syarikat pembuatan yang tersenarai di Bursa Efek Jakarta pada tahun 2002. Sebanyak 60 respons iaitu 38.2% danpada jumlah keseluruhan sampel telah diterima dan digunakan dalam analisis. Hasil kajlan m; menunjukkan kepadanan antara PPS dengan strateg; pemiagaan boleh mempengaruhi prestasi firma. Bagi ketiga·tiga jenis strategi pemiagaan iaitu strategi kepimpinan kos. strateg; pembezaan keluaran dan strategi fokus, firma yang menggunakan PPS yang padan dengan strategi akan menghasilkan prestasi yang tinggi. Justeru itu, kajian in; menyarankan supaya firma mengambilkira strategi yang digunakan oleh syarikat sewaktu merangka sistem PPS kerana sistem PPS yang menyokong strategi yang dipilih boleh menghasilkan tahap prestasi yang lebih tinggi.