Kesan fermentasi terhadap ciri fizikokimia dan aktiviti antioksida ekstrak mengkudu (Morinda citrifolia L.)

Penyelidikan ini dijalankan untuk mengkaji kesan fermentasi terhadap ciri fizikokimia dan aktiviti antioksida ekstrak mengkudu. Analisis yang dilakukan adalah untuk menentukan nilai pH, keasidan tertitrat, jumlah pepejal terlarut (°Briks), jumlah kandungan fenolik (TPC) dan kuasa penyingkiran radika...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: S.L., Cheah, C.L., Pung, Haslaniza, H., Sahilah, A.M., Maskat, M.Y.
Format: Article
Language:English
Published: Universiti Kebangsaan Malaysia 2014
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/8152/
http://journalarticle.ukm.my/8152/
http://journalarticle.ukm.my/8152/1/13_S.L._Cheah.pdf
id ukm-8152
recordtype eprints
spelling ukm-81522016-12-14T06:46:23Z http://journalarticle.ukm.my/8152/ Kesan fermentasi terhadap ciri fizikokimia dan aktiviti antioksida ekstrak mengkudu (Morinda citrifolia L.) S.L., Cheah C.L., Pung Haslaniza, H. Sahilah, A.M. Maskat, M.Y. Penyelidikan ini dijalankan untuk mengkaji kesan fermentasi terhadap ciri fizikokimia dan aktiviti antioksida ekstrak mengkudu. Analisis yang dilakukan adalah untuk menentukan nilai pH, keasidan tertitrat, jumlah pepejal terlarut (°Briks), jumlah kandungan fenolik (TPC) dan kuasa penyingkiran radikal bebas (DPPH) melibatkan fermentasi jangka pendek (0, 1 dan 2 minggu) dan jangka panjang (4, 6, 8, 10 dan 12 minggu). Bagi fermentasi jangka pendek, keputusan kajian menunjukkan nilai pH dan kuasa penyingkiran radikal bebas (DPPH) mengalami penurunan yang signifikan (p<0.05) berbanding ekstrak mengkudu segar. Nilai pH, kandungan fenolik jumlah (TPC) dan kuasa penyingkiran radikal bebas (DPPH) menurun secara signifikan (p<0.05) manakala keasidan tertitrat meningkat secara signifikan (p<0.05) bagi fermentasi jangka panjang. Keputusan kajian ini menunjukkan bahawa pH, keasidan tertitrat, jumlah kandungan fenolik dan aktiviti antioksida ekstrak mengkudu mengalami perubahan yang signifikan semasa fermentasi dijalankan. Hanya jumlah pepejal terlarut menunjukkan perubahan yang tidak signifikan (p<0.05) setelah menjalani fermentasi. Berdasarkan keputusan yang diperoleh, fermentasi buah mengkudu didapati tidak menghasilkan kesan yang positif kepada aktiviti antioksida dan jumlah kandungan fenolik bagi ekstrak buah mengkudu dengan fermentasi menghasilkan pengurangan aktiviti antioksida dan jumlah kandungan fenolik yang ketara. Universiti Kebangsaan Malaysia 2014-12 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/8152/1/13_S.L._Cheah.pdf S.L., Cheah and C.L., Pung and Haslaniza, H. and Sahilah, A.M. and Maskat, M.Y. (2014) Kesan fermentasi terhadap ciri fizikokimia dan aktiviti antioksida ekstrak mengkudu (Morinda citrifolia L.). Sains Malaysiana, 43 (12). pp. 1907-1913. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm/
repository_type Digital Repository
institution_category Local University
institution Universiti Kebangasaan Malaysia
building UKM Institutional Repository
collection Online Access
language English
description Penyelidikan ini dijalankan untuk mengkaji kesan fermentasi terhadap ciri fizikokimia dan aktiviti antioksida ekstrak mengkudu. Analisis yang dilakukan adalah untuk menentukan nilai pH, keasidan tertitrat, jumlah pepejal terlarut (°Briks), jumlah kandungan fenolik (TPC) dan kuasa penyingkiran radikal bebas (DPPH) melibatkan fermentasi jangka pendek (0, 1 dan 2 minggu) dan jangka panjang (4, 6, 8, 10 dan 12 minggu). Bagi fermentasi jangka pendek, keputusan kajian menunjukkan nilai pH dan kuasa penyingkiran radikal bebas (DPPH) mengalami penurunan yang signifikan (p<0.05) berbanding ekstrak mengkudu segar. Nilai pH, kandungan fenolik jumlah (TPC) dan kuasa penyingkiran radikal bebas (DPPH) menurun secara signifikan (p<0.05) manakala keasidan tertitrat meningkat secara signifikan (p<0.05) bagi fermentasi jangka panjang. Keputusan kajian ini menunjukkan bahawa pH, keasidan tertitrat, jumlah kandungan fenolik dan aktiviti antioksida ekstrak mengkudu mengalami perubahan yang signifikan semasa fermentasi dijalankan. Hanya jumlah pepejal terlarut menunjukkan perubahan yang tidak signifikan (p<0.05) setelah menjalani fermentasi. Berdasarkan keputusan yang diperoleh, fermentasi buah mengkudu didapati tidak menghasilkan kesan yang positif kepada aktiviti antioksida dan jumlah kandungan fenolik bagi ekstrak buah mengkudu dengan fermentasi menghasilkan pengurangan aktiviti antioksida dan jumlah kandungan fenolik yang ketara.
format Article
author S.L., Cheah
C.L., Pung
Haslaniza, H.
Sahilah, A.M.
Maskat, M.Y.
spellingShingle S.L., Cheah
C.L., Pung
Haslaniza, H.
Sahilah, A.M.
Maskat, M.Y.
Kesan fermentasi terhadap ciri fizikokimia dan aktiviti antioksida ekstrak mengkudu (Morinda citrifolia L.)
author_facet S.L., Cheah
C.L., Pung
Haslaniza, H.
Sahilah, A.M.
Maskat, M.Y.
author_sort S.L., Cheah
title Kesan fermentasi terhadap ciri fizikokimia dan aktiviti antioksida ekstrak mengkudu (Morinda citrifolia L.)
title_short Kesan fermentasi terhadap ciri fizikokimia dan aktiviti antioksida ekstrak mengkudu (Morinda citrifolia L.)
title_full Kesan fermentasi terhadap ciri fizikokimia dan aktiviti antioksida ekstrak mengkudu (Morinda citrifolia L.)
title_fullStr Kesan fermentasi terhadap ciri fizikokimia dan aktiviti antioksida ekstrak mengkudu (Morinda citrifolia L.)
title_full_unstemmed Kesan fermentasi terhadap ciri fizikokimia dan aktiviti antioksida ekstrak mengkudu (Morinda citrifolia L.)
title_sort kesan fermentasi terhadap ciri fizikokimia dan aktiviti antioksida ekstrak mengkudu (morinda citrifolia l.)
publisher Universiti Kebangsaan Malaysia
publishDate 2014
url http://journalarticle.ukm.my/8152/
http://journalarticle.ukm.my/8152/
http://journalarticle.ukm.my/8152/1/13_S.L._Cheah.pdf
first_indexed 2023-09-18T19:51:38Z
last_indexed 2023-09-18T19:51:38Z
_version_ 1777406258013274112