Pela gandong sebagai pemangkin toleransi antara Muslim dan Kristian di Ambong - Mualim,; Prof. Madya Dr Jaffary Awang,; Prof.Madya Dr Ibrahim Abu Bakar, (Institut Islam Hadhari Universiti Kebangsaan Malaysia, 2014)
Konsep toleransi telah wujud dalam doktrin agama Islam dan Kristian. Walau bagaimanapun, pengamalan sikap toleransi di kalangan masyarakat Muslim dan Kristian merupakan satu cabaran dan perlukan komitmen yang tinggi. Ini kerana terdapat pelbagai faktor yang mempengaruhi hubungan Muslim-Kristian. Fenomena ini berlaku di Ambon, sebuah bandar yang terletak di bahagian timur Indonesia, yang mempunyai komposisi penduduk Muslim dan Kristian pada kadar jumlah yang hampir sama. Dalam tempoh masa yang lama, masyarakat Ambon menjalani kehidupan dengan mesra, harmoni dan sentiasa mengamalkan sikap toleransi. Sikap toleransi masyarakat Ambon, bukan hanya berasaskan kepada pengamalan ajaran agama, tetapi diperkuatkan dengan adat yang dikenali sebagai pela gandong (secara bahasa bermakna kesatuan persahabatan – union brotherhood). Berasaskan kepada pela gandong, penduduk Ambon akan saling bertoleransi, bekerjasama dan melindungi antara satu dengan yang lain walaupun berbeza agama namun hubungan mereka erat seumpama saudara. Dengan demikian, Ambon kerapkali dijadikan sebagai contoh toleransi antara agama di Indonesia. Akan tetapi konflik yang berlaku antara penduduk Muslim dan Kristian di Ambon pada tahun 1999 menimbulkan banyak tanda tanya di kalangan pengamat sosial berhubung dengan kesan pela gandong. Keharmonian antara kedua-dua penganut agama bertukar menjadi peperangan, pembunuhan dan pembakaran tempat-tempat ibadah, serta kemudahan awam lainnya.