Interaksi sosial di ruang maya: kajian kes jaringan sosial melalui laman Facebook di Malaysia - Mohd Khairuddin Mohad Sallehuddin; Mohamad Fauzi Sukimi (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2014)
Interaksi sosial di laman sosial Facebook bukanlah perkara yang baharu. Malahan, mempunyai akaun Facebook dianggap sebagai satu kemestian untuk seseorang terus berhubung dengan rakan-rakan yang telah lama atau yang baharu dikenali. Namun, interaksi melalui laman sosial Facebook dikatakan masih mempunyai persamaan dengan interaksi sosial konvensional secara tatap muka, iaitu dari segi jenis, asas dan kesan tingkah laku berkenaan. Artikel ini bertujuan untuk membincangkan persamaan tersebut. Seramai 15 orang pelajar siswazah yang menginap di Kolej Keris Mas, UKM telah dikaji dengan menggunakan kaedah penyelidikan gabungan kuantitatif dan kualitatif. Hasil kajian mendapati bahawa corak interaksi sosial di Facebook sama seperti corak interaksi sosial konvensional. Jaringan interaksi sosial para aktor tersebut juga didapati bertindan lapis dengan jaringan persahabatan yang sedia ada. Tingkah laku para aktor di Facebook juga sama dengan tingkah laku secara konvensional dalam kehidupan seharian, terutamanya yang berasaskan minat, nilai dan sentimen. Kesan interaksi sosial di Facebook juga didapati sama dengan kesan interaksi konvensional seharian, iaitu dalam konteks sokongan sosial untuk mendapatkan maklumat, mudah menjalin hubungan, mengurangkan masalah kesunyian, mengurangkan tekanan dan mendorong aktor berfikiran lebih terbuka. Secara keseluruhannya, kajian ini menyimpulkan bahawa interaksi sosial di Facebook adalah sama seperti interaksi konvensional secara tatap muka.