Potensi yis yang dipencil daripada beras putih dan perang sebagai agen penaik roti

Kajian ini dijalankan untuk menentukan kesan penggunaan yis daripada fermentasi beras putih dan perang terhadap ciri fizikal roti. Yis daripada empat perlakuan fermentasi iaitu beras putih mentah (BP), beras putih dimasak (BPM), beras perang mentah (BB) dan beras perang dimasak (BBM) telah digunakan...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Kong, L.Y., Masturah, E.H., Norhasidah, S., Maaruf, A.G.
Format: Article
Language:English
Published: Universiti Kebangsaan Malaysia 2015
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/8482/
http://journalarticle.ukm.my/8482/
http://journalarticle.ukm.my/8482/1/11_L.Y._Kong.pdf
id ukm-8482
recordtype eprints
spelling ukm-84822016-12-14T06:47:18Z http://journalarticle.ukm.my/8482/ Potensi yis yang dipencil daripada beras putih dan perang sebagai agen penaik roti Kong, L.Y. Masturah, E.H. Norhasidah, S. Maaruf, A.G. Kajian ini dijalankan untuk menentukan kesan penggunaan yis daripada fermentasi beras putih dan perang terhadap ciri fizikal roti. Yis daripada empat perlakuan fermentasi iaitu beras putih mentah (BP), beras putih dimasak (BPM), beras perang mentah (BB) dan beras perang dimasak (BBM) telah digunakan untuk penghasilan roti. Kualiti roti dinilai daripada segi isi padu spesifik, tekstur, saiz, bilangan liang, kandungan kelembapan serta warna. Hasil kajian menunjukkan yis BBM menghasilkan isi padu spesifik roti yang tertinggi dan tekstur yang paling lembut. Kandungan kelembapan kulit dan isi roti yang difermentasi oleh yis BBM adalah tertinggi. Bilangan liang yang banyak dan saiz liang yang kecil pada roti yis BBM telah menghasilkan tekstur yang paling halus dan mempunyai kecerahan (L*) yang tertinggi. Keseluruhannya, yis BBM menunjukkan potensi sebagai agen penaik dalam industri bakeri. Universiti Kebangsaan Malaysia 2015-03 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/8482/1/11_L.Y._Kong.pdf Kong, L.Y. and Masturah, E.H. and Norhasidah, S. and Maaruf, A.G. (2015) Potensi yis yang dipencil daripada beras putih dan perang sebagai agen penaik roti. Sains Malaysiana, 44 (3). pp. 399-403. ISSN 0126-6039 http://www.ukm.my/jsm/
repository_type Digital Repository
institution_category Local University
institution Universiti Kebangasaan Malaysia
building UKM Institutional Repository
collection Online Access
language English
description Kajian ini dijalankan untuk menentukan kesan penggunaan yis daripada fermentasi beras putih dan perang terhadap ciri fizikal roti. Yis daripada empat perlakuan fermentasi iaitu beras putih mentah (BP), beras putih dimasak (BPM), beras perang mentah (BB) dan beras perang dimasak (BBM) telah digunakan untuk penghasilan roti. Kualiti roti dinilai daripada segi isi padu spesifik, tekstur, saiz, bilangan liang, kandungan kelembapan serta warna. Hasil kajian menunjukkan yis BBM menghasilkan isi padu spesifik roti yang tertinggi dan tekstur yang paling lembut. Kandungan kelembapan kulit dan isi roti yang difermentasi oleh yis BBM adalah tertinggi. Bilangan liang yang banyak dan saiz liang yang kecil pada roti yis BBM telah menghasilkan tekstur yang paling halus dan mempunyai kecerahan (L*) yang tertinggi. Keseluruhannya, yis BBM menunjukkan potensi sebagai agen penaik dalam industri bakeri.
format Article
author Kong, L.Y.
Masturah, E.H.
Norhasidah, S.
Maaruf, A.G.
spellingShingle Kong, L.Y.
Masturah, E.H.
Norhasidah, S.
Maaruf, A.G.
Potensi yis yang dipencil daripada beras putih dan perang sebagai agen penaik roti
author_facet Kong, L.Y.
Masturah, E.H.
Norhasidah, S.
Maaruf, A.G.
author_sort Kong, L.Y.
title Potensi yis yang dipencil daripada beras putih dan perang sebagai agen penaik roti
title_short Potensi yis yang dipencil daripada beras putih dan perang sebagai agen penaik roti
title_full Potensi yis yang dipencil daripada beras putih dan perang sebagai agen penaik roti
title_fullStr Potensi yis yang dipencil daripada beras putih dan perang sebagai agen penaik roti
title_full_unstemmed Potensi yis yang dipencil daripada beras putih dan perang sebagai agen penaik roti
title_sort potensi yis yang dipencil daripada beras putih dan perang sebagai agen penaik roti
publisher Universiti Kebangsaan Malaysia
publishDate 2015
url http://journalarticle.ukm.my/8482/
http://journalarticle.ukm.my/8482/
http://journalarticle.ukm.my/8482/1/11_L.Y._Kong.pdf
first_indexed 2023-09-18T19:52:25Z
last_indexed 2023-09-18T19:52:25Z
_version_ 1777406307347726336