Potensi yis yang dipencil daripada beras putih dan perang sebagai agen penaik roti
Kajian ini dijalankan untuk menentukan kesan penggunaan yis daripada fermentasi beras putih dan perang terhadap ciri fizikal roti. Yis daripada empat perlakuan fermentasi iaitu beras putih mentah (BP), beras putih dimasak (BPM), beras perang mentah (BB) dan beras perang dimasak (BBM) telah digunakan...
Main Authors: | Kong, L.Y., Masturah, E.H., Norhasidah, S., Maaruf, A.G. |
---|---|
Format: | Article |
Language: | English |
Published: |
Universiti Kebangsaan Malaysia
2015
|
Online Access: | http://journalarticle.ukm.my/8482/ http://journalarticle.ukm.my/8482/ http://journalarticle.ukm.my/8482/1/11_L.Y._Kong.pdf |
Similar Items
-
Pemencilan yis daripada buah-buahan tempatan dan rebung
(Bambusa vulgaris) dan potensinya sebagai agen penaik roti putih
by: Ma’aruf, A.G, et al.
Published: (2012) -
Aneka roti
Published: (2000) -
Garam dan roti
by: Mohd Hadi Hafiz
Published: (2007) -
Roti kek pastri
by: Norani Sidek
Published: (1999) -
Dua keping roti
by: Mohd. Zaid Sani
Published: (2003)