Analisis Khasiat Bawang Merah Terhadap Kesihatan dari Perspektif Sarjana Perubatan Islam dan Kajian Saintifik

Bawang merah merupakan tumbuhan yang mengandungi pelbagai khasiat dan telah dijadikan sebagai makanan dan ubatan sejak dahulu lagi oleh pelbagai kaum dan bangsa. Kajian ini dilakukan bagi mengenal pasti khasiat bawang merah terhadap tubuh manusia dari perspektif sarjana-sarjana perubatan Islam dan...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Mohammad Amir Wan Harun, Aminuddin Ruskam, Ahmad Syukran Baharuddin, Rashidah Othman, Mohd Ariff Abdul Sarip
Format: Article
Language:English
Published: Penerbit UKM 2015
Subjects:
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/9010/
http://journalarticle.ukm.my/9010/
http://journalarticle.ukm.my/9010/1/9465-25515-1-SM.pdf
id ukm-9010
recordtype eprints
spelling ukm-90102016-12-14T06:48:42Z http://journalarticle.ukm.my/9010/ Analisis Khasiat Bawang Merah Terhadap Kesihatan dari Perspektif Sarjana Perubatan Islam dan Kajian Saintifik Mohammad Amir Wan Harun, Aminuddin Ruskam, Ahmad Syukran Baharuddin, Rashidah Othman, Mohd Ariff Abdul Sarip, RA Public aspects of medicine Bawang merah merupakan tumbuhan yang mengandungi pelbagai khasiat dan telah dijadikan sebagai makanan dan ubatan sejak dahulu lagi oleh pelbagai kaum dan bangsa. Kajian ini dilakukan bagi mengenal pasti khasiat bawang merah terhadap tubuh manusia dari perspektif sarjana-sarjana perubatan Islam dan kajian-kajian saintifik. Data-data literatur telah dikumpulkan dari empat buah buku perubatan Islam dan 14 artikel daripada pelbagai jurnal berkaitan. Data terkumpul dianalisis menggunakan Nvivo10.0 bagi membentuk kategori bersesuaian seterusnya menghasilkan dapatan kajian. Hasil kajian menunjukkan terdapat sekurang-kurangnya 17 khasiat bawang merah yang merangkumi enam khasiat dari perspektif sarjana perubatan Islam seperti merawat penyakit mata sentiasa berair, merawat masalah dalam telinga, merawat jangkitan dari gigitan anjing, meneutralkan racun, merangsang syahwat dan merawat penyakit akibat air tercemar. Manakala 11 manfaat lagi dikenal pasti daripada kajian-kajian saintifik seperti ia merupakan agen antiplatelet, agen anti-pembentukan lemak, agen antioksidan, agen antitrombotik, agen antikarsinogen, agen antidepresen/ antimurung, agen antiinfl amasi, agen antiasma, agen antibiotik, menurunkan tahap hiperglisemia dan mengurangkan risiko penyakit aterosklerosis. Justeru kajian ini mencadangkan agar bawang merah diketengahkan sebagai salah satu rawatan organik serta alternatif kepada rawatan konvensional sedia ada. Penerbit UKM 2015 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/9010/1/9465-25515-1-SM.pdf Mohammad Amir Wan Harun, and Aminuddin Ruskam, and Ahmad Syukran Baharuddin, and Rashidah Othman, and Mohd Ariff Abdul Sarip, (2015) Analisis Khasiat Bawang Merah Terhadap Kesihatan dari Perspektif Sarjana Perubatan Islam dan Kajian Saintifik. Jurnal Sains Kesihatan Malaysia, 13 (1). pp. 15-21. ISSN 1675-8161 http://ejournal.ukm.my/jskm/issue/view/588
repository_type Digital Repository
institution_category Local University
institution Universiti Kebangasaan Malaysia
building UKM Institutional Repository
collection Online Access
language English
topic RA Public aspects of medicine
spellingShingle RA Public aspects of medicine
Mohammad Amir Wan Harun,
Aminuddin Ruskam,
Ahmad Syukran Baharuddin,
Rashidah Othman,
Mohd Ariff Abdul Sarip,
Analisis Khasiat Bawang Merah Terhadap Kesihatan dari Perspektif Sarjana Perubatan Islam dan Kajian Saintifik
description Bawang merah merupakan tumbuhan yang mengandungi pelbagai khasiat dan telah dijadikan sebagai makanan dan ubatan sejak dahulu lagi oleh pelbagai kaum dan bangsa. Kajian ini dilakukan bagi mengenal pasti khasiat bawang merah terhadap tubuh manusia dari perspektif sarjana-sarjana perubatan Islam dan kajian-kajian saintifik. Data-data literatur telah dikumpulkan dari empat buah buku perubatan Islam dan 14 artikel daripada pelbagai jurnal berkaitan. Data terkumpul dianalisis menggunakan Nvivo10.0 bagi membentuk kategori bersesuaian seterusnya menghasilkan dapatan kajian. Hasil kajian menunjukkan terdapat sekurang-kurangnya 17 khasiat bawang merah yang merangkumi enam khasiat dari perspektif sarjana perubatan Islam seperti merawat penyakit mata sentiasa berair, merawat masalah dalam telinga, merawat jangkitan dari gigitan anjing, meneutralkan racun, merangsang syahwat dan merawat penyakit akibat air tercemar. Manakala 11 manfaat lagi dikenal pasti daripada kajian-kajian saintifik seperti ia merupakan agen antiplatelet, agen anti-pembentukan lemak, agen antioksidan, agen antitrombotik, agen antikarsinogen, agen antidepresen/ antimurung, agen antiinfl amasi, agen antiasma, agen antibiotik, menurunkan tahap hiperglisemia dan mengurangkan risiko penyakit aterosklerosis. Justeru kajian ini mencadangkan agar bawang merah diketengahkan sebagai salah satu rawatan organik serta alternatif kepada rawatan konvensional sedia ada.
format Article
author Mohammad Amir Wan Harun,
Aminuddin Ruskam,
Ahmad Syukran Baharuddin,
Rashidah Othman,
Mohd Ariff Abdul Sarip,
author_facet Mohammad Amir Wan Harun,
Aminuddin Ruskam,
Ahmad Syukran Baharuddin,
Rashidah Othman,
Mohd Ariff Abdul Sarip,
author_sort Mohammad Amir Wan Harun,
title Analisis Khasiat Bawang Merah Terhadap Kesihatan dari Perspektif Sarjana Perubatan Islam dan Kajian Saintifik
title_short Analisis Khasiat Bawang Merah Terhadap Kesihatan dari Perspektif Sarjana Perubatan Islam dan Kajian Saintifik
title_full Analisis Khasiat Bawang Merah Terhadap Kesihatan dari Perspektif Sarjana Perubatan Islam dan Kajian Saintifik
title_fullStr Analisis Khasiat Bawang Merah Terhadap Kesihatan dari Perspektif Sarjana Perubatan Islam dan Kajian Saintifik
title_full_unstemmed Analisis Khasiat Bawang Merah Terhadap Kesihatan dari Perspektif Sarjana Perubatan Islam dan Kajian Saintifik
title_sort analisis khasiat bawang merah terhadap kesihatan dari perspektif sarjana perubatan islam dan kajian saintifik
publisher Penerbit UKM
publishDate 2015
url http://journalarticle.ukm.my/9010/
http://journalarticle.ukm.my/9010/
http://journalarticle.ukm.my/9010/1/9465-25515-1-SM.pdf
first_indexed 2023-09-18T19:53:45Z
last_indexed 2023-09-18T19:53:45Z
_version_ 1777406391434084352