Peranan organisasi berasaskan komuniti (OBK) dalam pembangunan komuniti: suatu pemerhatian awal - Kwok, Chin Hoe; Asnarulkhadi Abu Samah; Ahmad Hariza Hashim; Ma’rof Redzuan; Wan Munira Wan Jaafar (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2015)
Kewujudan Organisasi Berasaskan Komuniti (OBK) dilihat sebagai asas kepada pembangunan komuniti yang didorong oleh anggota komuniti itu sendiri. Entiti tersebut diiktiraf memainkan peranan penting dalam membangunkan komuniti setempat menerusi promosi penglibatan komuniti dan tindakan kolektif ahli komuniti dalam menangani masalah setempat serta memenuhi defisit keperluan komuniti dan seterusnya menyumbang kepada peningkatan kesejahteraan hidup. Berlandaskan kepada potensi besar OBK dalam melengkapi inisiatif pembangunan komuniti dan peranan pentingnya dalam memacu pembangunan setempat serta merealisasikan landskap pembangunan yang dipacu oleh komuniti, maka, fokus artikel ini ialah meneliti ciri-ciri asas sebuah OBK serta peranan organisasi tersebut dalam usaha meningkatkan kesejahteraan hidup komuniti.