Kehidupan kelas menengah Malaysia: satu kajian kes mengenai corak perbelanjaan guru dalam pemilikan aset dan pelaburan kewangan - Fidlizan Muhammad; Azila Abdul Razak; Mohd Yahya Mohd Hussin; Fatimah Salwa Abdul Hadi (Faculty of Social Sciences and Humanities, UKM,Bangi, 2015)
Perancangan kewangan penting untuk memastikan kehidupan pada masa kini dan hadapan dapat diurus dengan baik. Bagi kumpulan berpendapatan tetap yang terdiri dari kelompok berpendapatan sederhana dan tinggi, perbelanjaan perlu diuruskan secara berhemah bagi mengimbangi kekangan dan bebanan yang dihadapi. Sehubungan itu, kajian ini cuba untuk mengenalpasti corak perbelanjaan pendapatan tetap diperoleh oleh guru-guru terhadap beberapa jenis pemilikan aset. Antaranya ialah aset kediaman, kenderaan, pelaburan serta insurans. Borang soal selidik digunakan untuk mendapatkan maklumat kajian. Seramai 812 orang guru terlibat dalam kajian ini. Berdasarkan hasil analisis, motif mendiami sendiri didapati lebih dominan berbanding sewaan dalam pemilikan aset kediaman pertama. Dalam kes pelaburan pula, didapati pilihan jangka masa melabur adalah antara lima hingga 10 tahun, manakala 18 peratus guru mempunyai pelan insuran untuk diri dan pendidikan anak-anak. Hasil kajian ini menunjukkan perolehan pendapatan tetap dan terjamin memberi kelebihan dalam membuat perancangan kewangan yang baik.