Penilaian kualiti modul iPBL: aspek kesahan dan kebolehpercayaan - Aliff Nawi,; Gamal Abdul Nasir Zakaria,; Norkhairiah Hashim,; Chua, Chy Ren (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2015)
Kajian ini bertujuan untuk menilai kesahan dan kebolehpercayaan Modul iPBL dalam kursus Pendidikan Islam yang digunakan di Politeknik Brunei Darussalam. Modul iPBL diberikan kepada enam orang panel bagi menentukan kesahan modul. Manakala, 41 orang pelajar dari dua buah kelas telah dipilih untuk mengukur kebolehpercayaan modul ini dengan menilai keberkesanan pengajaran setiap kali sesi pengajaran. Dapatan menunjukkan bahawa modul yang dibangunkan mempunyai kesahan yang tinggi dan kebolehpercayaan yang baik dengan nilai alfa Cronbach 0.96. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa aspek yang perlu diberi penambahbaikan bagi memastikan modul yang dibangunkan dapat menepati objektif dan mampu dilaksanakan. Modul yang dibangunkan ini diharapkan dapat dijadikan bahan pembelajaran yang baik dan berkesan terutamanya dalam menerapkan nilai-nilai Islam ke dalam diri pelajar.