Kecuaian dan pengabaian kanak-kanak oleh ibu bapa: kedudukannya di bawah Akta Kanak-kanak 2001 dan prinsip syariah - Mohammad Ramzi Zakaria (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2015)
Peningkatan jenayah kecuaian dan pengabaian kanak-kanak sejak akhir-akhir ini kelihatan membimbangkan. Pihak yang bertanggungjawab, terutamanya ibu bapa, kelihatan seperti kurang peduli serta kurang berhati-hati dalam mengendalikan urusan berkaitan anak-anak mereka. Pelbagai bentuk kecuaian dan pengabaian berlaku setiap hari. Ini disebabkan oleh pelbagai faktor yang akhirnya telah memberikan impak negatif kepada kanak-kanak. Dalam menjaga dan melindungi kebajikan kanak-kanak ini, kerajaan telah mengambil inisiatif menggubal satu rang undang-undang yang kini dikenali sebagai Akta Kanak-kanak 2001. Penulisan ini menganalisis peruntukan di bawah akta tersebut serta prinsip-prinsip syariah. Ianya turut mengenal pasti keperluan mendakwa pesalah di bawah Enakmen Kesalahan Jenayah Islam Negeri.