Syawaludin pengasas petanque UMP - Rosniza, Mohd Taha (Penerbit, Berita Harian Sdn. Bhd., 2014)
Impian mewujudkan pasukan petanque Universiti Malaysia Pahang (UMP) tercapai pada 2011, selepas setahun Mohamad Syawaludin Syafiq Hassan berusaha bersama-sama Pusat Sukan universiti itu.