UMP pantau aktiviti perkilangan Lynas - UMP, . (The New Straits Times Press (M) Bhd, 2013)
Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) menyerahkan tanggungjawab kepada Universiti Malaysia Pahang (UMP) untuk menjalankan penyelidikan terhadap data diperolehi daripada Sistem Pemantauan Aerosol (AMS) bagi memantau aktiviti kilang Lynas Malaysia Sdn Bhd (Lynas) di Gebeng, dekat sini.