Realisasi pembangunan infrastruktur mapan demi kesejahteraan komuniti - Mohammad Affendy, Omardin (Berita Harian Sdn. Bhd., 2016)
Industri pembinaan adalah pencetus pembangunan ekonomi dan komuniti. Pembinaan infrastruktur meliputi permintaan dan sumbangan pembangunan terhadap kemajuan perkembangan sosioekonomi negara. Justeru, penampilan bidang pengurusan infrastruktur berperanan sebagai program teknologi yang baharu di Universiti Malaysia Pahang (UMP). Ia mengetengahkan pengurusan infrastruktur menerusi bidang pembinaan. Infrastruktur adalah penerapan teknologi awam yang mana meliputi kerja-kerja utiliti, perhubungan, pengangkutan, saliran dan pembetungan dan penyelenggaraan awam