Persidangan ICG Tech manfaatkan kerjasama dua hala UMP dan University of Tuzla - UMP, PNC (Penerbit UMP, 2012)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan University of Tuzla buat pertama kalinya mencatat sejarah dengan penganjuran International Conference on Green Technology & Ecosystems for Global Sustainable Development 2012 (ICGTec2012) dalam usaha menggalakkan inovasi dalam bidang teknologi hijau yang sedang berkembang dewasa ini pada 30 Mei 2012 yang lalu di Bosnia and Herzegovina