Apa sebenarnya yang ‘kita’ takutkan? - Mansor, Sulaiman (Penerbit UMP, 2013)
Takut merupakan suatu perasaan yang dirasai oleh semua manusia yang normal. Ia merupakan sebahagian daripada fitrah manusia itu sendiri. Antara contoh takut yang melanda manusia adalah takut kepada kehilangan sesuatu yang dimiliki seperti takut kehilangan harta, takut kehilangan nyawa, anggota tubuh, takut kehilangan pangkat, kedudukan, takut kehilangan waktu rehat dan sebagainya.