UMP dan 3 Universiti Asia kongsi kepakaran dalam teknologi acuan tekap - S. N., Aqida (Penerbit UMP, 2013)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) yang merupakan peneraju pusat kecemerlangan (iCoE) dalam bidang acuan tekap di Malaysia bekerjasama dengan tiga universiti luar negara iaitu Iwate University Japan, Hanbat National University Korea dan Dalian University of Technology China dalam mewujudkan konsortium antarabangsa yang akan mengkoordinasi hubungan antara universiti dan industri acuan tekap di rantau Asia.