Cendekia Bitara iktiraf sumbangan penyelidik dan pensyarah UMP - UMP, PNC (Penerbit UMP, 2014)
Sebagai usaha menggalakkan budaya inovasi terhadap aktiviti penyelidikan, pengajaran dan pembelajaran yang boleh dimanfaatkan sejagat, Universiti Malaysia Pahang (UMP) menganjurkan Malam Anugerah Cendekia Bitara 2013 yang berlangsung di Hotel Zenith Kuantan pada 5 Mei 2014 yang lalu.