Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Penguasaan Bahasa Inggeris di Kalangan Pelajar Melayu dan Bukan Melayu: Kajian Kes di Universiti Malaysia Pahang - Munira, Abdul Razak; Hasnah, Hussiin; Nor Ashikin, Abdul Aziz; Noor Raha, Mohd Radzuan (Penerbit Universiti Malaysia Pahang, 2009)
Memperbaiki penguasaan bahasa khususnya Bahasa lnggeris bukanlah sesuatu yang boleh disempurnakan dalam sehari dua, sebaliknya memerlukan tempoh yang panjang. Jangka masa yang panjang juga bukan faktor penentu bahasa tersebut mampu dikuasai dengan jaya jika ia tidak diamalkan sebaik mungkin. Bagaimanapun seperti yang selalu disarankan oleh pakar bahasa, penguasaan asas bahasa berserta amalan adalah penting. Untuk mendapatkan kefasihan berbahasa, ia harus disokong olehfaktor dalaman dan luaran. Faktor dalaman antaranya berasaskan sikap, motivasi dan penerimaan individu terhadap kepentingan sesuatu bahasa itu sendiri. Sementara faktor luaran, lebih merujuk kepada rangsangan luar lingkungan yang mendorong kepada pelaksanaan sesuatu perbuatan. Justeru itu apabila membincangkan tentang isu kelemahan Bahasa lnggeris di kalangan pelajar pada hari ini, adalah penting diambil kira faktor dalaman dan luaran. Seperkara lagi yang harus diberikan perhatian untuk menggalakkan penguasaan Bahasa Jnggeris di kalangan para pelajar pada hari ini ialah menyediakan persekitaran yang baik supaya perkembangan bahasa tersebut dapat berjalan dengan lancar. Justeru itu, kajian ini dibuat untuk melihat apakah faktor-faktor yang mempengaruhi pelajar untuk cemerlang dalam penguasaan Bahasa lnggeris.