UMP jalin kerjasama dengan Universiti Kazakhstan - UMP, PNC (Penerbit UMP, 2015)
Universiti Malaysia Pahang (UMP) memperluaskan bidang akademik dan penyelidikan universiti ini apabila menjalinkan kerjasama strategik dengan Universiti Balshev Aktobe's (UBA), Kazakhstan pada 18 Mei 2015 yang lalu UMP Pekan.