4K punca prestasi graduan merosot - Amin Ridzuan, Ishak (Berita Harian Sdn. Bhd., 2016)
Kajian Universiti Putra Malaysia (UPM) mengesahkan Sindrom 4K menjadi punca prestasi rendah dalam kalangan mahasiswa, sekali gus memberi kesan kepada kualiti graduan tempatan.