Diaclean produk mesra alam bantu pesakit buah pinggang - Nor Salwana, Mohammad Idris (2017)
Penyelidik Universiti Malaysia Pahang (UMP) berjaya menghasilkan produk mencuci penapis buah pinggang sintetik yang digunakan dalam rawatan hemodialisis yang dikenali sebagai Diaclean yang mesra alam sesuai dengan apa bentuk dialisis yang mampu menjimatkan kos ditanggung pesakit. Sehingga kini ianya telah digunakan di sembilan buah pusat dialisis seluruh negara dengan dengan lebih 250 orang pesakit.