UMP tumpuan peminat sukan berbasikal UMP Funride - Nor Salwana, Mohammad Idris (2016)
Lebih 300 peserta dalam kalangan peminat sukan berbasikal berkayuh sejauh 70 kilometer sekitar kampus UMP dan kampung berhampiran seperti Tg. Gosong, Pantai Sepat, Kempadang, Jalan Utama Kuantan Pekan, Tanah Putih dan berakhir di kampus UMP.