UMP mula tanam herba nilam majukan teknologi berasaskan herba - Nur Laila, Afandi (2017)
Hasrat Universiti Malaysia Pahang (UMP) untuk membangunkan Taman Bioaromatik Negeri Pahang seluas 180 ekar atau 72 hektar di Maran sebagai pusat penyelidikan berkaitan tumbuhan herba aromatik serta memajukan teknologi berasaskan herba dan produk semulajadi di Negeri Pahang kini menjadi kenyataan dengan terbinanya sebuah plot percubaan seluas dua hektar di tanah milik UMP.