Ibu masak, anak cemerlang! - Rosjuliana Hidayu, Rosli (Sinar Karangkraf Sdn Bhd, 2017)
IBU yang cemerlang melahirkan generasi gemilang. Jika dilihat dari konteks psikologi, seorang ibu yang berilmu dapat membentuk generasi berpengetahuan. Kehebatan seorang wanita bergelar ibu dalam membentuk dan mendidik anak-anak tertulis dalam sejarah Islam. Dalam era modenisme ini, kebanyakan ibu mempunyai kerjaya dan ini merupakan cabaran bagi mereka dalam membesarkan anak-anak. Amalan penyediaan makanan oleh golongan ibu bekerja amatlah dititikberatkan kerana makanan yang baik mempunyai hubung kait dengan pertumbuhan manusia.