Kajian Keprihatinan Ahli Akademik Terhadap Tatacara Berpakaian, Sahsiah dan Rupa Diri Pelajar Universiti Malaysia Pahang - Mohamad Hilmi, Mat Said; Hasan, Ahmad; Mansor, Sulaiman; Rashidi, Abbas (Universiti Malaysia Pahang, 2017)
Tamadun adalah perkataan Arab “Maddana” yang bermaksud adab, akhlaq, moral dan mempunyai agama yang baik. Manakala hidup bertamadun bermaksud kehidupan yang penuh dengan adab sopan, moral dan berakhlak. Dalam konteks dunia pendidikan hari ini isu tatacara berpakaian, rupa diri, sahsiah dan akhlak pelajar pernah dibincangkan dan diketengahkan di peringkat institusi pengajian tinggi amnya, namun masih tidak menampakkan hasil positif. Kelihatan seolah-olah tiada keseriusan daripada pelbagai pihak untuk mengendalikan dan menjayakan isu ini sebaik mungkin sehingga ke akar umbinya dan secara tidak langsung untuk berusaha menyelesaikannya. Justeru, satu kajian berfokus telah dijalankan terhadap pelajar di Universiti Malaysia Pahang dari pelbagai fakulti. Kajian ini bertujuan meninjau sejauh mana komitmen pensyarah selaku aset penting yang berintegriti tinggi, bernilai dan berakhlak mulia dalam menjalankan amanah mereka mendidik anak bangsa khususnya dalam membangunkan akhlak dan sahsiah diri terpuji dalam kalangan mahasiswa. Kajian ini dilakukan secara tinjauan melalui aplikasi internet iaitu SurveyMonkey kepada lebih dari 100 orang pelajar. Melalui kajian ini terdapat enam perkara yang diperhatikan dan dikaji secara terperinci. Kajian ini berkisar komitmen pelajar dan pensyarah di kampus antaranya ialah komitmen pelajar terhadap pemakaian kad pelajar universiti (kad matrik), komitmen pensyarah memperuntukkan masa dalam kelas bagi menyatakan kepentingan tatacara berpakaian dan rupa diri di kampus, komitmen mengambil tindakan terhadap pelajar yang gagal mematuhi peraturan tatacara berpakaian dan rupa diri, komitmen mengambil tindakan terhadap pelajar yang lewat atau gagal hadir dalam kelas, dan amanah dalam mengisi ruang di slip kehadiran rakan sekuliah dalam kelas. Hasil kajian mendapati bahawa komitmen di kalangan pelajar dan pensyarah kurang memberangsangkan. Perkara ini harus dipandang serius dan sangat membimbangkan kerana penekanan terhadap isu-isu tersebut sangat penting dalam melahirkan pelajar bertamadun iaitu berpengetahuan luas, berkemahiran tinggi dan bersikap, berakhlak serta bersahsiah terpuji.