Kayu Kufi 3D UMP berinovasi tinggi jadi tarikan - Siti Sarah, Mohamad Rajimi (2018)
Pekan, 26 Disember- Seni kaligrafi Islam atau lebih dikenali sebagai seni khat merupakan khazanah tertua yang masih dimiliki oleh umat Islam dan berkembang di pelosok dunia selari dengan perkembangan Islam. Menyedari nilai seni kaligrafi Islam perlu diperluaskan dan dimartabatkan, sekumpulan pensyarah dan mahasiswa Fakulti Kejuruteraan Mekanikal Universiti Malaysia Pahang (UMP) telah menginovasikan penghasilan kufi dalam tempoh masa yang singkat dan berkualiti.