UMP sedia platform lahir pakar, pemimpin industri - Meor Ahmad Nasriin Rizal, Ishak (Berita Harian Sdn. Bhd., 2018)
Bagi menggalakkan golongan profesional yang bekerja di syarikat atau industri melanjutkan pengajian ke peringkat tertinggi, Universiti Malaysia Pahang menawarkan program pengajian sepenuh masa dan separuh masa di industri masing-masing.