Prebiotik dari sumber tempatan

Kebanyakan bahan prebiotik yang membanjiri pasaran pada masa kini diimport dari negara China, Belgium, Belanda dan Amerika Syarikat. Memikirkan itu, dan kebergantungan kepada bahan import prebiotik dari luar negara iaitu akar cikori, ia mendorong Dr Noormazlinah Ahmad dari Fakulti Kimia dan Sumber A...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Nur Sharieza, Ismail
Format: Newspaper
Language:English
Published: Sinar Karangkraf Sdn Bhd 2018
Subjects:
Online Access:http://umpir.ump.edu.my/id/eprint/20755/
http://umpir.ump.edu.my/id/eprint/20755/1/Prebiotik%20dari%20sumber%20tempatan%20-%2005.03.2018%20SINAR%20HARIAN.pdf
Description
Summary:Kebanyakan bahan prebiotik yang membanjiri pasaran pada masa kini diimport dari negara China, Belgium, Belanda dan Amerika Syarikat. Memikirkan itu, dan kebergantungan kepada bahan import prebiotik dari luar negara iaitu akar cikori, ia mendorong Dr Noormazlinah Ahmad dari Fakulti Kimia dan Sumber Asli, Universiti Malaysia Pahang menghasilkan bahan prebiotik dari sumber pertanian tempatan.